Cliente:Punt de referència
Date:September 17, 2020

JO, I EL NOU ENTORN, autoretrat en fotogrames. Punt de Referència

Plantegem aquest taller com a proposta de treball amb nois i noies a través de l’associació Punt de Referència al Raval. Se’ns planteja treballar amb un grup de 10 nois i noies de 16 a 21 anys que viuen en pisos tutelats i amb els voluntaris i voluntàries que els acompanyen.
Tenint en compte les necessitats de grup que ens planteja l’associació Punt de Referència proposem un taller amb els següents objectius dirigits als participants de l’associació:

1-Cohesionar el grup
Aquesta necessitat és la primera que se’ns transmet, els usuaris i voluntaris es coneixen des de fa molt poc temps. Poder plantejar una activitat que els acosti sens dubte facilitarà la creació d’un espai segur en el qual poder expressar-se i així consolidar la relació entre els participants. El joc i la creativitat actuen com a medis naturals i espontanis que faciliten el coneixement personal i també el del company. Per tant la cohesió de grup es veurà afavorida amb l’activitat que proposem.

2. Brindar-los l’oportunitat d’una tècnica creativa fotogràfica. I per tant a expressar-se a partir de la creativitat.
Se’ns comenta que alguns dels participants són especialment tímids. Considerem que ells també podran expressar-se amb més llibertat des de la creativitat afermant així la seva autoconfiança per a, després del moment creatiu, donar-se a conèixer des d’una altra perspectiva.

3. Compartir amb el grup el procés i resultats
Pensem és necessari fer un bon tancament de l’activitat, pensar que ens ha passat durant el procés creatiu, d’on partíem i on hem arribat. Per això li donarem un espai a pensar entre tots i totes que ha passat abans, durant i després.

L’activitat es desenvolupa en un ambient molt agradable entre voluntaris i els nois i noies, ràpidament es mostren amb curiositat pel treball que es planteja. Les consignes queden clares, estem atentes que les idees s’entenguin. La introducció del taller amb les cartes Covisage (fotografies) és interessant, de seguida connecten i després de preguntar-los com arriben, trien una carta-fotografia amb interès.

A poc a poc els anem explicant com realitzarem un autoretrat amb la tècnica del fotograma, comptem i deixem espais perquè puguin expressar-se. Els expliquem el que és un paper fotosensible a la llum, també el que és una imatge latent i com la revelem.

Mostren tots molt d’interès per tot el que es va explicant, el moment de llum vermella i el moment en què la fotografia latent es revela, és màgic i per això es mostren molt sorpresos i contents. Voluntaris i el grup viuen un moment molt interessant i de complicitat després de l’experiència compartida.

El moment de tancament de l’activitat és emocionant, tots i totes expressen el seu procés i llancen una petita reflexió construïda arran de la proposta que li hem fet: Ajuntar la primera carta Covisage, el Fotograma més la segona carta Covisage que havien de triar i que representava el com se n’anaven després de l’experiència i moment compartit.
Els fotogrames parlen d’identitat, de viatges, de trobades, de records.

Ens comenten que els agradaria continuar treballant aquesta tècnica. Valorem molt positivament l’experiència, pensem que el grup surt més cohesionat. Hem compartit un moment de creació molt distès i agradable. Marxem amb molt bones sensacions cap al grup, ha estat un bon exercici per a trencar el gel, i oferir una activitat que ha funcionat molt bé i s’ha adaptat fàcil als tempos que disposàvem.

Algunes valoracions dels i les assistents al taller:

“La verdad que me gustó mucho esta experiencia y se puede expresar muchas cosas, sentimientos, recuerdos…Y también me ha gustado trabajar en equipo. Me lo pasé genial.”

“Estimulante, “Revelador”, Evocador, Adecuado, Precioso, Generador de posibilidades! Adecuado al grupo heterogéneo que somos “Revelador” de muchas cosas que han aparecido en el grupo. La creatividad es siempre estimulante. Gracias!”

“Ha sido una experiencia nueva, muy enriquecedora y una forma de conocernos tanto nosotros mismos como cada uno de los miembros del grupo. Esta técnica ofrece un sinfín de posibilidades y nos abre a explorar la creación que cada uno lleva dentro. Un placer poder participar en esta actividad durante esta tarde. Gracias!”