Cliente:AHCB
Date:February 26, 2022

QUIOSC DE LA MEMÒRIA projecte 2. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Quiosc de la memòria és un projecte dissenyat i conduït per Eugènia Ortiz i Món Casas en col·laboració amb l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), en aquesta segona edició hem realitzat setmanalment trobant-nos amb dos grups d’usuaris i usuàries de la Llar la Mercè Serveis Diürns de Ciutat Vella, amb els que hem compartit aquests fragments de la memòria, continguts en les notícies que guarden a l’Hemeroteca de l’AHCB.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, és una institució arxivística i cultural centenària dedicada a la preservació del patrimoni documental de la ciutat i a l’impuls de la recerca i la divulgació històrica. D’entre tots els seus fons i documents nosaltres hem treballat amb el material de l’Hemeroteca, que conté publicacions periòdiques de la ciutat des del segle XVII fins a l’actualitat. Per aquest projecte ens hem centrat en la recerca de notícies de successos que varen transcórrer entre els anys 1950-2000, tenint en compte l’edat de les persones que hi ha participat, per tal que els seus records vers les notícies que mostràvem tinguessin relació amb les seves experiències.

En aquest projecte hem treballat amb imatges i notícies del fons de l’Hemeroteca de l’AHCB, en un seguit de trobades amb la gent gran, les quals hem organitzat entorn unes temàtiques diferents en cada sessió, per tal de compartir les seves memòries i vivències, en relació amb els esdeveniments que expliquen les fotografies de premsa que els mostrem. D’aquesta manera, afegim a la memòria col·lectiva dels esdeveniments també la memòria individual, despresa d’aquells records que provoquen les imatges i notícies que anem exposant en les sessions.

El projecte té la voluntat de recollir un testimoni viu i molt enriquidor, el de la gent que hi participa, que observant els documents de l’Hemeroteca, recordaran i rememoraran les experiències viscudes, així com provocar un intercanvi de mirades, donat que la fotografia, en aquest cas les que acompanyen les notícies, és un camí per eixamplar la comunicació i l’obertura entre els i les participants.

Hem seguit treballant amb els mateixos objectius:

• Acompanyar a la gent gran, especialment en aquests moments en què la pandèmia de la Covid-19 no els hi ha permès tenir contacte amb altres persones. Cercant establir nous contactes i xarxa entre els usuaris i usuàries.

• Donar a conèixer els fons de l’Hemeroteca de l’Arxiu Històric de Barcelona.

• Utilitzar les notícies acompanyades d’imatges com estímul per a recordar.

• Millorar la qualitat de vida i l’autoestima de les persones, enfocant-nos en elements i aspectes positius dels records autobiogràfics.

• Fomentar la comunicació i la interacció social dels participants mitjançant la conversa.

• Donar-los veu per sentir-se partícips d’aquesta societat.

• Preservar i reforçar la identitat personal.

• Manifestar l’assoliment de la longevitat, és a dir, haver arribat fins a la vellesa amb una vida plena de vivències.

• Ajudar a mantenir la memòria col·lectiva.

En cada sessió hem mostrat al grup algunes notícies destacades en l’àmbit social, polític, econòmic, cultural (com poden ser: l’arribada de l’home a la lluna, l’atracament al Banc Central, el primer trasplantament de cor, el telèfon als domicilis particulars, els guateques o l’atemptat de l’Hipercor, etc.) procedents del fons de l’hemeroteca de l’AHCB, notícies amb les quals les persones que participen, puguin identificar-se i recordar-les, amb la intenció que comparteixin les seves experiències i records envers aquestes. Els demanem també que aportin fotografies o documents relatius a l’època que estem analitzant a partir de les notícies, per a contextualitzar els moments d’aquests esdeveniments amb les seves trajectòries vitals i experiències personals.

De cada sessió han sorgit records i memòries molt especials, el punt de partida era un esdeveniment, aquest de forma natural ens duia a altres records, situacions i successos, a la reflexió individual i a la reflexió col·lectiva, compartir-ho cohesiona al grup i fa empatitzar amb les altres persones que formen part del projecte, durant les sessions han sorgit cançons, dites, lemes d’anuncis amagats als racons de la memòria, maneres de fer dins les famílies, d’entendre la vida i viure-la de forma diferent… En tot moment hi ha hagut molta complicitat entre els i les participants, sentint que hi ha una identitat que cohesiona i que tot i els matisos ens fa compartir una memòria col·lectiva.

Fotografies familiars compartides pel Francesc, els seus pares i oncles, autor, lloc i data desconeguts.

Fotografia familiar compartida per la Violeta, autor, lloc i data desconeguts.

Recull de fotografies i retalls de diari, del pare del David que era torero “Morenito de Valencia”, ell també s’hi va dedicar uns anys de la seva joventut.


Recull de fotografies de la Rosa de nena i del Francisco durant el servei militar en la seva joventut.

En la darrera sessió hem pogut visitar amb els grups la Casa de l’Ardiaca -seu de l’AHCB-, que han gaudit moltíssim de l’experiència, recorrent els diferents espais dedicats a la conservació del patrimoni històric i contemplant els documents originals.