Cliente:
Date:January 19, 2023

CORRESPONDÈNCIES_22 Catalunya-Palestina. Associació Helia

“Correspondències” és un projecte, fruit de la col·laboració entre l’Associació Hèlia, CliCme, Family Defense Society (FDS) i M.A.K international en el marc del projecte d’Educació pel Desenvolupament “Teixint xarxes contra les violències masclistes per enfortir les resistències feministes” finançat per l’Ajuntament de Barcelona – Justícia Global en la convocatòria 2021.

“Correspondències” és un diàleg fotogràfic entre dones de Barcelona (Catalunya) i de Nablus (Palestina) que participen en formacions de fotografia a les respectives localitats. Totes elles són supervivents de violències masclistes, i han volgut participar en el projecte, creat amb la voluntat d’establir un treball de correspondències visuals entre aquests dos col·lectius, per apropar i sumar inquietuds i sensibilitats vers la seva manera de viure i veure el món. La fotografia és l’únic llenguatge que han emprat, amb el seu caire universal, no verbal, més simbòlic, amb el qual poden explicar i compartir les seves emocions, pensaments, inquietuds, pressentiments, i expectatives, construint una relació de dona a dona.

S’han establert parelles (una dona de Barcelona i una dona de Nablus) que cada setmana durant dos mesos s’han comunicat mitjançant fotografies, mostrant la seva quotidianitat, el seu dia a dia, les coses que veuen, els passa o els criden l’atenció, i que han compartit via WhatsApp, creant un diàleg fotogràfic, exclusivament visual.

 

Objectius de l’intercanvi:

Enfortir la confiança i augmentar l’autoestima de les dones participants.

Visibilitzar la capacitat d’agència de les dones en la construcció i transformació del seu context cultural i social, tant a Barcelona com a Nablus.

Utilitzar la fotografia com a llenguatge universal de comunicació.

Facilitar el procés de descobriment i aprofundiment de l’entorn que les dones habiten, compartint la seva història i descobrint la de les altres dones participants, mitjançant les fotografies que intercanviïn.

Establir un diàleg i una relació d’intimitat i complicitat entre dones, per sumar inquietuds i sensibilitats vers la seva manera de viure i veure el món.

Mitjançant la difusió de l’intercanvi creatiu, contribuir a promoure una consciència crítica sobre les causes estructurals que sostenen les discriminacions i violències envers les dones i les estratègies de resistència i suport mutu que estan duent a terme les dones tant a Barcelona com a Nablus.

 

Aquests són alguns testimonis de les dones participants:

“… Crec que és molt interessant el diàleg a partir d’imatges perquè la lectura del que reps i envies no és tancada; una fotografia ensenya, però també amaga; una fotografia descriu, però també suggereix. Permet una conversa comprensible que no ho seria lingüísticament (català-àrab)…”

“… es trenca la barrera de l’idioma i es pot establir una comunicació emocional…”

“Ha sigut molt enriquidor i anímic, veure com és el seu món i que ens contestaven responen amb fotografies increïbles”

“Sentia que ella esperava les meves fotos i al moment s’anava a buscar allò que ella sentia com a resposta a la meva imatge , i al mateix temps jo esperava il·lusionada la resposta.”

“… Ho he viscut com un autèntic diàleg, crec que s’ha donat una bona comunicació: una explica què fa i l’altra contesta què fa ella, mostrem l’entorn de cadascuna, un paisatge o racó que ens agrada, algú important per a nosaltres, etc, era fascinant com anàvem dialogant. M’agradaria molt saber si ella també ho ha viscut igual, desitjo que hagi estat també així per ella…”

“Sí, el proyecto me ayudó a acercarme a otra realidad diferente a la realidad en la que vivo. Creo que es bueno saber la naturaleza de la vida que viven las mujeres en un país diferente al que yo vivo.”

“Una de mis aficiones es conocer las culturas de otros pueblos, lo que distinguió esta experiencia es que conocí España des de la perspectiva de la pareja española que intercambió fotos conmigo.”

“El projecte t’obre una finestra a la imaginació, a la realitat d’altres persones i a la comprensió sense paraules, idiomes, religions…”

“En la meva opinió, se m’ha fet curt, per mi, hauria seguit amb el projecte. És tota una motivació pensar quines seran les següents fotos que enviïs i com les faràs, és tot un repte.”

……

Hèlia és una associació sense afany de lucre que des de l’any 2008 ofereix suport a les dones supervivents de la violència masclista fins a la seva plena recuperació i empoderament, treballant en xarxa per la cobertura de les seves necessitats, i des de la perspectiva feminista, interseccional i de drets humans. L’associació acompanya les dones des del vessant comunitari promovent la sororitat i fomentant la transformació social. També participa en projectes de solidaritat feminista a Palestina amb l’objectiu de compartir i enfortir experiències de resistència i lluita contra el patriarcat.

Family Defense Society (FDS) és una organització no governamental palestina fundada l’any 1994 a la ciutat de Nablus (Cisjordània) per promoure els drets de les dones palestines. L’organització duu a terme projectes destinats a l’empoderament de les dones supervivents de violències masclistes i dels seus fills i filles. Contribueix a l’empoderament integral de les dones supervivents de violències masclistes a través, entre d’altres, d’una casa d’acollida, una línia telefònica de suport psicosocial, cursos de formació professional, i l’acompanyament psicosocial i professional de les dones per trobar feines de qualitat al mercat local.

M.A.K International és una empresa palestina especialitzada en formacions de diversos tipus. Alaa’ Badar-neh, formador de fotografia i vídeo, ha treballat a la BBC i té una llarga experiència com a formador de filmació fotogràfica, entre d’altres a les principals universitats palestines com la Birzeit University i la An-Na-jah National University. Des de 2021 col·labora amb la Family Defense Society com a facilitador del curs de formació professional de vídeo i fotografia per a dones en situació de violències masclistes.