Hem realitzat de la mà de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i de la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia una sessió de fotogrames amb un grup de noies i nois que han vingut a l’Arxiu per a conèixer l’equipament i realitzar al seu laboratori aquesta pràctica fotogràfica.
Els fotogrames són potser la forma més rudimentària de fotografia. És necessari simplement un paper fotogràfic verge, revelador, fixador i per descomptat llum. No obstant això, aquest procediment tan senzill ha estat molt important en la història de la fotografia, sent utilitzat per diversos autors que ens han deixat obres que són punts de referència en el desenvolupament històric-estètic de la fotografia.
Sorgit com una branca de la fotografia experimental, el fotograma en l’obra dels seus mestres ha demostrat la seva independència i les seves possibilitats no només en qualitat de grafisme sinó com una concepció de modelatge de l’espai amb ajuda de la llum.
Des del punt de vista tècnic es tracta de fotografies obtingudes sense càmera fotogràfica, per la simple acció de la llum. En una cambra fosca es col·loquen objectes opacs o translúcids directament sobre el paper sensible, s’exposa el conjunt així compost a un raig lluminós i es revela el resultat.
El fotograma és una peça única, no reproduïble. La imatge final apareix com un joc de llum i d’ombra, amb densitats variables.
Valoració del projecte:
-Proposta innovadora (fins ara no havíem pogut realitzar cap taller de fotografia i la majoria dels nois mai havia vist un laboratori de revelat)
-Estimular la creativitat: la proposta deixa llibertat per a la creació amb resultats satisfactoris
-Descoberta de nous interessos (son joves amb interessos un pel acotats perquè al haver patit llargs tractaments , la seva xarxa social s’ha empobrit)
-Les voluntàries valoren que l’Eugènia va ser molt atenta, pacient i pedagògica.