Financiadors: Pacto de Estado para la violencia de género i Fundació La Caixa.
Creiem en la representació visual de les dones tal com són: fortes, naturals, diverses i úniques.
Les imatges tenen el potencial d’evocar emocions, desafiar els estereotips i trencar el biaix. Utilitzem els processos creatius per inspirar les dones que participen a potenciar-se. L’art és una eina poderosa, permet l’expressió, el creixement personal, i el desenvolupament d’habilitats, essent molt eficaç en projectes centrats en l’empoderament de les dones.
En aquest projecte de 10 sessions hem treballat amb l’objectiu de generar amb les dones un projecte expositiu, des del concepte, coordinació, preparació i execució del material i muntatge de l’exposició.
A la tardor del 2018 des de CliCme vàrem iniciar una col·laboració amb dones de l’Associació Hèlia, a través d’un projecte fotogràfic que es va realitzar a la Fundació Joan Miró, Senyes d’identitat. En aquell moment no érem conscients de la dimensió que prendria aquesta col·laboració, que va culminar en una magnífica exposició a les sales de la mateixa Fundació. Després d’aquell primer projecte en van arribar molts d’altres, vàrem establir i construir entre totes un nou projecte de projectes, que sota el nom de Mirades de dona, portem duent a terme des del 2020. Enguany hem fet un total de 13 tallers de 12 sessions cada un.
En aquests tallers és cabdal el treball sobre la mirada pròpia, per apropar a les dones a la construcció d’un discurs personal amb la fotografia. Aquest exercici d’extraversió, permet compartir i transformar la realitat personal i, molt important, incidir en l’experiència col·lectiva de les dones participants. Totes aquestes pràctiques tenen en comú que estan basades en la creença que la creativitat posseeix una força real de transformació social, i que funciona a manera de font de producció simbòlica per a ampliar els impulsos de realització col·lectiva, generant processos de cerca i obertura en el qual s’involucren les dones durant aquests processos creatius, inspirant les dones que participen a potenciar-se.
Després de tots aquests anys de treball i col·laboració entre dones, ens plantegem un nou repte amb aquesta exposició col·lectiva: Dones re(v)elades, al Centre de fotografia Francesc Català Roca, amb moltes ganes de mostrar el treball fruit d’aquest últim taller amb les dones i com, aquest, ha servit per obrir noves portes en els seus camins personals.
Em veig.
Soc llum, soc color, soc moviment.
Soc la força d’una mirada.
El somriure en despertar
i la llibertat de la resta del dia.
Soc l’efímer d’un instant,
gravat al record.
Em transformo.
Soc art, soc força.
Soc la sanació de les meves esquerdes,
la valentia dels canvis.
Soc el moviment dels meus braços.
l’ombra de la imaginació.
Em conec.
Soc el record de la meva mare,
anyell d’una foto antiga.
Soc jo, soc ball.
Soc la saviesa d’una boja,
còmplice de l’evolució.
Soc tot el que soc.
Soc el meu refugi.
Soc jo!
Poema de la Cora Ocaña, escrit en el context del taller Mirades de dona 2022, arran d’una sessió
col·laborativa amb la resta de companyes, on vàrem definir a partir de paraules/idees els aspectes
que estàvem treballant a les sessions de fotografia