Finançador: Pacto de Estado i Fundació Obra Social la Caixa.
Creiem en la representació visual de les dones tal com són: fortes, naturals, diverses i úniques.
Les imatges tenen el potencial d’evocar emocions, desafiar els estereotips i trencar el biaix. Utilitzem els processos creatius per inspirar les dones que participen a potenciar-se. L’art és una eina poderosa, permet l’expressió, el creixement personal, i el desenvolupament d’habilitats, essent molt eficaç en projectes centrats en l’empoderament de les dones.
Mirades de dona és un projecte dirigit a dones de l’Associació Hèlia, en aquesta ocasió hem treballat amb un grup de 18 dones, que al llarg de 10 sessions hem treballat amb la fotografia com a mitjà expressiu, com a llenguatge, com a transmissora d’idees, paraules i emocions. Durant aquest projecte hem vist una exposició i hem treballat diferents processos creatius vinculats a la fotografia, la voluntat del projecte és l’apropament al llenguatge fotogràfic i narratiu, a partir de l’aprenentatge i de la mirada d’altres artistes. És cabdal el treball sobre la mirada pròpia per apropar-nos a la construcció d’un discurs personal amb la fotografia. Aquest exercici d’extraversió, ens pot permetre compartir i transformar la realitat personal i molt important incidir en l’experiència col·lectiva de les dones participants.
A través del registre fotogràfic veiem, pensem i descrivim tant la realitat més física com el simbòlic i ocult de les coses. Utilitzarem aquesta capacitat de la fotografia com a realitat, com a símbol i com a imaginació per a comprendre i explorar tots els llocs als quals podem arribar a través de la fotografia.
En aquesta ocasió hem treballat a partir de l’obra de William Kentridge al CCCB; El que no està dibuixat, agrair les facilitats i l’accés a l’exposició al CCCB.
More Sweetly Play the Dance, fris audiovisual en moviment, CCCB. William Kentridge
L’obra de Kentridge en endinsa en un món d’imatges que no ens deixa indiferents, a través de les diferents tècniques artístiques que proposa en les seves obres observem aquesta tendència del treball fet a mà, una obra on l’artista posa el cos i s’expressa amb uns mecanismes molt analògics, aconseguint un impacte brutal en aquelles que la mirem.
Ens interessa com l’artista parla del pas del temps i l’estratificació de la memòria, com parla i genera espais de reflexió entorn el poder i els marges d’exclusió, com parla de la naturalesa de les relacions humanes, sobre el capitalisme i les conseqüències sobre la gent i el paisatge. I per damunt de tot la seva reivindicació de l’espai del dubte, l’ambigüitat i la incertesa per tal de fer trontollar les certituds.
Drawings for Projection. CCCB. William Kentridge
Anar al CCCB a veure l’exposició amb el grup de dones ha sigut una experiència molt enriquidora per a totes, i ens proposem estirar del fil del que hem vist per treballar-ho en el pròxim bloc d’activitats que els proposem amb aquest projecte. Ens proposem treballar sobre la idea de l’ombra com a lloc habitual en l’obra de Kentridge, l’ombra com a element en moviment i en permanent canvi amb diferents opacitats i translucideses, l’ombra com a espai que dóna pas a la llum… És per això què proposem unes sessions de treball amb la tècnica del fotograma.
El fotograma com a espai de llum, ombra, velar i desvelar, per abordar aquesta tècnica al laboratori preparem prèviament els nostres negatius amb la tècnica del Fototransfer sobre acetat preparem totes les transparències que farem servir damunt el paper fotogràfic.
Les estones al laboratori ens permeten un estat de creació, concentració i intimitat molt interessants, el temps transcorre lentament i ens permet desenvolupar la creativitat desvelar les imatges que tenim al cap, mentre treballem hi ha estones de silenci, també compartim i intercanviem idees, sensacions…
Amb aquest projecte ens plantegem els següents objectius:
· Enfortir la confiança de les dones i augmentar l’autoestima a través de la pràctica creativa amb les fotografies.
· Preservar i reforçar la identitat personal a través del discurs fotogràfic, donant veu a cada una d’elles a través dels seus treballs fotogràfics.
· Potenciar el treball en equip, i d’aquesta manera crear lligams i xarxa entre les dones participants.
· Esdevenir observadores autònomes de la seva realitat, contrastar-la i transmetre-la, amb coneixement i sentit crític.
· Acompanyar-les a descobrir i aprofundir en l’entorn que habiten, descobrint la seva història, i empatitzant.
· Saber interpretar i ser creatives amb el llenguatge visual oferint-los-hi eines i recursos.
· Emprar la Fotografia com estímul per sortir, mirar, descobrir i interactuar amb l’entorn d’una forma diferent.
Alguns comentaris de les dones que han participat:
Eugènia, moltes gràcies per tot el que ens has donat, afecte sobretot, comprensió, ànim i valor per a crear i creure
Una abraçada ????
Gràcies, Eugènia! ????
Quan aprenem amb tu i quan ens ajudes a expressar!!
(I he pogut fer totes les sessions amb tu ????????????????)
Un petó enorme!!!
Eugènia ens hem retrobat, de nou, totes amb tu ????
He après, he gaudit, he expressat sentiments, emocions i m he sentit acompanyada des del teu bon fer i des de la teva saviesa.
Gràcies i fins aviat bonica.
Una abraçada ????
Eugènia moltíssimes gràcies pel teu afecte i per acompanyar-me/acompanyar-nos en aquest viatge artístic i creatiu. Un terreny que mai havia imaginat poder visitar.
Abraçada forta!
Eugènia, han estat tremendes aquestes setmanes amb tu, una explosió de creativitat, emocions i ganes de continuar en el món de la imatge, una addicció per saber més i més, un estímul per a créixer.????????????????????
Eugènia, la teva sensibilitat, la teva atenció, la teva cura, la teva veu i la teva mirada són precioses. Gràcies per les sessions ????