Date:July 04, 2021

MIRADES DE DONA projecte 7. Associació Hèlia

Finançador: Pacto de Estado i Fundació Obra Social la Caixa.

Creiem en la representació visual de les dones tal com són: fortes, naturals, diverses i úniques.

Les imatges tenen el potencial d’evocar emocions, desafiar els estereotips i trencar el biaix. Utilitzem els processos creatius per inspirar les dones que participen a potenciar-se. L’art és una eina poderosa, permet l’expressió, el creixement personal, i el desenvolupament d’habilitats, essent molt eficaç en projectes centrats en l’empoderament de les dones.

En aquest projecte de 5 sessions hem treballat la creativitat a través d’una proposta que consta de dues fases: Per una banda aprofundir en el retrat fotogràfic, com ens retratem, tenint en compte la llum, el punt de vista, l’enquadrament, la composició de la imatge. Durant les dues sessions de retrat observem la feina realitzada i descartem/seleccionem les imatges que triem per seguir treballant amb elles. Per passar a la segona fase on a partir d’aquestes imatges impreses en format A4 i sobre cartolines, procedim a acolorir-les com es feia als antics estudis fotogràfics al s. XIX, però, donant un toc de color i creativitat actual i en la línia que cadascuna de les participants triïn treballar.

Durant el procés han sorgit imatges molt interessants, d’unes mirades que ja contenen tot un coneixement del mitjà fotogràfic, amb unes idees i conceptes molt ben estructurats i desenvolupats. Mirades de dona és un projecte de fotografia dirigit a dones de l’Associació Hèlia amb les que ja fa uns anys que treballem al voltant del fet fotogràfic, per a fer de la fotografia un llenguatge i que puguin sorgir aquestes mirades úniques i lúcides que ens aporten aquestes dones.

Amb cada projecte iniciem o acabem amb alguna exposició fotogràfica, que sempre aporta suma en la construcció de la nostra mirada com a dones fotògrafes, en aquesta ocasió hem estat a Fotocolectània gaudint de la mostra: Mary Ellen Mark. Vides de dones, una exposició comissariada per Anne Morin. “Mary Ellen Mark va treballar com a fotògrafa documental realitzant assajos fotogràfics innovadors i intensament vívids, que exploren les realitats de la gent en situacions complexes, sovint difícils. Les protagonistes de la major part d’aquestes imatges van ser dones.”