Projecte dut a terme a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona
L’increment de l’esperança de vida, ha donat com a resultat que les persones arribin a edats inimaginables en èpoques anteriors. Aquest fet, sumat al nostre país a les baixes taxes de natalitat, ha tingut com a conseqüència un augment del percentatge de persones grans que componen la nostra població, persones que ara disposen d’un temps lliure que abans no tenien, així com una major oferta i possibilitats d’acomplir activitats culturals… La cultura és un dels elements essencials per a viure una vellesa activa. Juga un paper determinant en la consecució d’estils satisfactoris d’envelliment, alhora que guarda estreta relació amb la percepció de benestar de les persones majors i activa la seva implicació en el teixit comunitari.
La cultura ofereix oportunitats perquè la gent gran aporti la seva experiència i coneixement al conjunt de la societat. Precisament per això, la participació cultural ha de promoure’s i estendre’s al nombre més gran possible de gent gran. Els arxius disposen d’un interessant paper com a facilitadors d’experiències, des de la seva significativa posició en la promoció i consolidació de la memòria, amb la possibilitat de fomentar l’intercanvi d’experiències de vida, ampliar coneixements i desenvolupar interessos i habilitats que redundin en el benestar físic i emocional de les persones grans. Un component de gran importància per a aquesta capacitat es refereix a l’accés a espais culturals per als beneficis socials que aquests espais poden suportar. Com a tals, els arxius tenen el potencial d’exercir un paper important en el suport a les necessitats de les persones majors que envelleixen.
Per tot això, un dels propòsits del projecte FOTOMEMÒRIES és integrar, a partir d’una proposta cultural, a la població local, a les persones grans en la vida de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, valorant el seu paper en la cultura visual dels nostres dies, i donar-los l’oportunitat d’expressar directament els seus sentiments i valoracions de l’experiència vital viscuda, permetent que les persones es reuneixin, comparteixin i socialitzin, però també, i molt important, donar valor al fet que aquestes persones grans plenes de coneixement, també poden retornar i aportar a la comunitat, essent cabdal poder garantir que continuïn sent membres valuosos de la societat.
Aquesta tardor del 23 hem treballat amb 3 grups, el primer grup hem estat amb persones de la Fundació Tallers Guinardó (FTG), són persones grans retirades, amb discapacitat intel·lectual, el segon i tercer grup han participat persones grans dels casals de Gent Gran Sant Cristòfol, l’Espai de Gent Gran el Polvorí, Casal de Gent Gran Trinitat Vella, Casal de Gent Gran Turó de la Peira i AFAB (Associació de familiars de persones amb Alzheimer i altres demències).
Aquest any ha estat la primera vegada en aquest projecte que acollim un grup de persones grans amb discapacitat intel·lectual, hem adaptat el projecte per tal que aquest grup pogués gaudir i seguir sense cap mena de problemes el projecte. Per altra banda, ja fa dos anys que donem accés a persones amb Alzheimer en una fase inicial de la malaltia i els convidem a participar en algun dels grups, aquest any el grup 1 només ha estat per a persones amb discapacitat intel·lectual, però en el grup 2 i 3 hem tingut una persona dins cada grup amb Alzheimer, som conscients que les persones diagnosticades i en fases inicials de la malaltia són persones capaces de seguir aquest projecte i se’ls dona la possibilitat d’integrar-se i sentir que tot i el diagnòstic són capaces de seguir sense problema el mateix, comentar que fa vuit anys que treballo amb persones amb Alzheimer i aquesta experiència és clau per poder entendre i seguir la seva evolució durant el projecte i tenir en compte tot el que puguin necessitar en cada moment.
Com a novetats aquest any hem introduït noves propostes com és l’activitat de Mapejar la nostra històriaAquesta ha estat una activitat que hem introduït el primer dia amb la voluntat de generar un espai perquè les persones que conformen el grup es coneguin i el grup cohesioni, és un moment de presentació de les persones on situen la seva història de vida.
Una altra novetat que hem implementat aquest any ha estat La imatge que parla amb codis QR que romandrà penjada al hall de l’Arxiu fotogràfic de Barcelona, és una proposta on les persones escullen una fotografia dels seus àlbums personals i fan un àudio perquè tothom pugui escoltar-lo mentre observem la imatge presentada, ens sembla interessant aquest exercici per fer palesa la memòria col·lectiva, com podem empatitzar amb les històries que expliquen les persones grans, perquè potser és propera a la nostra història o per donar a conèixer fets, costums, cultura popular a les generacions de joves que passen per l’arxiu.
Podeu escoltar els àudios: https://inclusio.clicme.es/Portfolio/la-imatge-que-parla/