Cliente:Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Date:June 27, 2020

FOTOMEMÒRIES 2020 amb l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Reprenem el projecte de Fotomemòries, dissenyat i conduït per Eugènia Ortiz i Món Casas, amb un grup de participants procedents del Casal de Gent Gran Comerç i de la Fundació Roure, amb alguns que ja havien participat l’any anterior i alguns de nouvinguts, també en diferents estats d’autonomia i de memòria. Són persones molt arrelades al barri, que han passat tota o la major part de la seva vida a La Ribera o voltants, molt actius amb curiositat i ganes de fer coses. En el decurs de dotze sessions estarem treballant amb elles per mitjà de les imatges dels seus àlbums familiars, com també amb imatges de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’entitat que acull el projecte, que ens proporciona l’oportunitat de visitar i treballar a partir de la seva exposició en curs, organizada conjuntament amb l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), amb la col·laboració de la Fundació Anselmo Lorenzo i l’Ateneu Enciclopèdic Popular, sota el títol: Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social. 1936-1939, ens proposa un recorregut pel fons fotogràfic de la “Oficina de Información y Propaganda”, que la CNT-FAI va crear a Barcelona durant la Guerra Civil amb l’objectiu d’articular i expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme.

“Alimento espiritual” 1936. Autor desconegut. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

El projecte Fotomemòries va néixer amb la voluntat d’ajudar i estimular per mitjà de la fotografia a aquests col·lectius de gent gran, amb l’objectiu d’estimular la memòria a partir de fotografies i propiciar el caràcter social i comunicatiu del projecte amb les converses i debats que es generen. Donat el potencial de les imatges, com a realitat que provoca la memòria instantàniament, que remet a un lloc o estat, persona, sentiment o emoció de forma directa, i com a llenguatge universal, que tothom entén i integra amb facilitat, vam pensar que podíem construir amb ells un diàleg i una pràctica fotogràfica interessant.

Al llarg de les sessions realitzades, hem constatat que la fotografia revifa la memòria i el record: n’hi ha prou amb mirar detingudament una fotografia del passat, perquè immediatament aparegui una part de la història que tots portem dins i que els hi agrada compartir, per part nostra i de l’Arxiu, anem construint una memòria viva col·lectiva, de persones i vivències sovint anònimes però d’importància vital per construir una societat més conseqüent amb la seva història.


Pintada en un esglèsia de València, autor desconegut 1936-39 .
Cartell anunciant conferència de Juan García Oliver, autor desconegut 1937

Partint de l’exposició i de les fotografies, els proposem diferents exercicis, anem a veure els fotomuntatges per tal de proposar un treball de collage amb diferents fotografies triades i confeccionar una nova imatge amb un nou discurs.

A causa de la COVID-19 hem d’aturar el projecte presencial i el seguirem de forma telemàtica, veure el projecte aquí.