Fotomemòries és un projecte de teràpia no farmacològica, que té la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia de l’Alzheimer, mitjançant l’ús de la fotografia.
Fotomemòries cerca ajudar i estimular a aquestes persones per mitjà de la fotografia. Donat el potencial de les imatges, com a realitat que provoca la memòria instantàniament, remet a un lloc o estat, persona, sentiment o emoció de forma directa, i com a llenguatge universal, que tothom entén i integra amb facilitat.
Les fotografies personals i d’arxiu ens serveixen com a catalitzador visual per evocar els records rellevants i la informació que està continguda en les imatges de forma inconscient. La fotografia és primordialment un mitjà per conservar un record en imatges, però a la vegada és molt més que això, és un estímul dinàmic per a la comprensió, l’associació i interconnexió de conceptes, d’idees, d’experiències i, fins i tot, és punt de partida per incentivar la imaginació.
Els objectius
. Utilitzar la Fotografia com a estímul per recordar.
. Millorar la qualitat de vida i l’autoestima de les persones amb Alzheimer, centrant-nos en els aspectes positius dels records autobiogràfics (En cas de fets conflictius, s’efectua una nova lectura que permet ressituar-los de manera menys dolorosa.)
. Estimular el llenguatge
. Fomentar la comunicació i la interacció social dels participants mitjançant conversa.
. Fomentar l’escolta activa.
. Donar-los veu per sentir-se partícips d’aquesta societat.
. Manifestar l’assoliment de la longevitat, és a dir, haver arribat fins a la vellesa amb una vida plena de vivències.
. Preservar i reforçar la identitat personal.
. Enfortir la imaginació i sensibilitat, per tal de generar noves idees i establir noves connexions adaptatives amb l’entorn.
Què treballem amb la fotografia
. Agilitat perceptiva.
. Atenció i capacitat d’auto concentració.
. Capacitat d’anàlisi d’informació i discriminació.
. Reminiscència.
. Visualització, observació.
. Associació lliure.
. Categorització.
. Lectura imatges-observació directa.
. Creativitat.
Com ho treballem
. Presentació: Qui som, novel·la de vida. Cohesió del grup.
. Visionament de fotografies icòniques del passat acompanyat de tertúlies obertes. Teràpia de Reminiscència. Memòria col·lectiva.
. Visionament de fotografies dels seus àlbums personals. Memòria individual o subjectiva.
. Exercicis d’estimulació cognitiva amb la fotografia.
Precedents: on s’origina el projecte, on més es fa…
Fotomemòries és un projecte que s’origina per a treballar de forma no farmacològica amb gent que pateix Alzheimer, però que al llarg d’aquests darrers anys hem treballat també amb gent gran per a estimular la memòria; cercar xarxa entre les persones; combatre la soledat i fer un exercici de recollir testimonis vius i memòria històrica.
1- Del 2016 al 2018 treballem als centres REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) amb el projecte Fotomemòries.
2- L’any 2018 realitzem Fotomemòries a la Fundació Joan Miró amb Apropa Cultura, amb usuaris i usuàries de l’Associació Familiars Alzheimer Barcelona, AFAB: Flaixos fotografia i memòria.
3- Del 2019 al 2021 l’hem realitzat presencialment a l’Arxiu fotogràfic de Barcelona amb dones del Casal Municipal de Gent Gran Comerç, que no pateixen Alzheimer, però sí que presenten problemes cognitius propis de l’edat.
4- En el 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19 acomplim el projecte per encàrrec de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona de forma telemàtica a través dels seus WhatsApp. Amb persones grans que no pateixen Alzheimer.
5- 2020 executem dos el projecte amb VinclesBCN i Museu Marítim de Barcelona/Arxiu fotogràfic de Barcelona amb gent gran que formen part de Vincles BCN per combatre la soledat.
FOTOMEMÒRIES DEL MAR. VinclesBCN i Museu Marítim de Barcelona
FOTOMEMÒRIES EN LÍNIA. VinclesBCN i Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
6- Del 2018 al 2021 duem a terme el projecte amb l’AFAVO a Sant Cugat del Vallès (subvencionat pels Museus de Sant Cugat i l’àmbit de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància de l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès)
Aquest darrer any hem tingut ocasió de presentar el projecte a CORE Salut Mental (Comunitat de Recerca Estratègica en Salut Mental de la UAB)
Voldria felicitar a Eugènia Ortiz per la creació d’aquesta excepcional intervenció no farmacològica en persones amb malaltia neurodegenerativa.
En la primera reunió vàreu aportar moltes propostes i amb el que diré es repetiran aspectes que ja heu dit.
Tal com ha comentat en Manel, la intervenció és una modalitat de teràpia de reminiscència – que és una de les intervencions psicosocials que han mostrat més eficàcia amb persones amb demència.
Es valora especialment, el fet que:
· És una activitat no infantilitzada, malgrat pot transportar a l’etapa d’infantesa i estimular la memòria autobiogràfica episòdica i semàntica del cicle vital de cadascú.
· Afavoreix l’autoestima i el sentiment i consciència de pertinença als orígens geogràfics i culturals.
· No discrimina per nivell acadèmic, procedència ni per la fase d’evolució clínica de la demència.
· És una tècnica d’estimulació cognitiva global: a més d’estimular la memòria autobiogràfica, estimula l’atenció, la comunicació verbal, la psicomotricitat fina, la memòria semàntica, la viso-percepció… La creativitat.
· Permet intervenir a la vegada de manera individual i grupal.
· Permet fer una activitat clínica terapèutica en espais comunitaris, per la qual cosa contribueix a desestigmatitzar l’edatisme i les malalties neurodegeneratives.
· El format dissenyat per Eugènia permet fer un Manual d’aplicació de les sessions de cara a replicar i poder validar les intervencions.
Quan a la proposta de recerca, en la línia del que ja s’ha dit, proposaria un disseny pre i post amb valoració d’efectes en variables de cognició, afectiva -emocionals i de canvis observats pels cuidadors principals en aspectes de conducta i funcionalitat: una escala observacional dissenyada ad-hoc, potser.
Espero poder estar present en la pròxima reunió.
Moltes gràcies per deixar-me participar en aquest preciós projecte. En la mida que pugui aportaré el meu gra de sorra.
Dúnia Pèrdrix
Máster en Neuropsicología y Neurología de la Conducta (UAB). Neuropsicóloga de la Unidad de Atención Integral en la Enfermedad de Alzheimer y otras Demencias en Badalona.
Galeria de fotografies
Entrevista Cugat.cat:
Articles publicats sobre el projecte:
– https://www.totsantcugat.cat/actualitat/societat/el-col-lectiu-clicme-lluita-contra-l-alzheimer-amb-el-poder-de-les-imatges_174142102.html
– https://www.cugat.cat/noticies/societat/135196/coneix-_fotomemories_-un-projecte-per-ajudar-persones-amb-alzheimer-a-traves-de-la-fotografia-
– https://www.cugat.cat/noticies/societat/135015/sant_cugat-impulsa-un-projecte-per-_donar-veu_-als-malalts-d_alzheimer-a-traves-de-la-fotografia
– https://cultura.gencat.cat/ca/detall/Noticies/Fotomemories.-La-fotografia-que-desperta-el-record
– http://museosyaccesibilidad.blogspot.com/2021/02/?m=1
mapa_museos_alzheimer_2018
Finançador: Museus de Sant Cugat, Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, AFAVO.