Cliente:Museu Marítim de Barcelona
Date:June 11, 2021

FOTOMEMÒRIES DEL MAR 2021. Museu Marítim de Barcelona

Fotomemòries del Mar és un projecte dissenyat i conduït per Eugènia Ortiz i Món Casas, per al Museu Marítim de Barcelona, que coordinen des del museu l’Elisenda Joan del departament educatiu del museu i la Teresa Soldevila de Responsabilitat Social. Aquest any hem treballat en coordinació amb l’Esther Martín i Albà; Departament de Promoció de Persones Grans Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. I la Susanna Descals Roca; Direcció de serveis a les persones i al territori del Districte de Sant Andreu. Ajuntament de Barcelona.

Enguany és la segona edició que realitzem en línia, amb la voluntat de treballar amb gent gran, per tal d’estimular la memòria a partir de les imatges que els mostrem del fons de l’Arxiu del museu, així com de les que els i les participants aporten dels seus àlbums de família, amb l’objectiu de recollir vivències i memòria històrica, cercar espais de conversa i socialització, combatre la soledat, i apropar l’art i contingut de les fotografies a aquestes persones, fent valdre el patrimoni cultural que aporta l’arxiu fotogràfic del museu Marítim.

És un projecte que es desenvolupa al llarg de sis sessions amb dos grups, que, a causa del confinament i tancament dels centres cívics i casals de gent gran, hem realitzat de forma telemàtica, per tal de donar suport i acompanyar a la gent gran, en aquests moments que les seves activitats i vida social han quedat aturades o molt minvades.

Aquest any el projecte es va proposar a quatre casals de gent gran que són els següents: Casal de Gent Gran Navas, Bon Pastor, Baró de Viver i Palmera. Aquests els hem agrupat en dos subgrups que han participat conjuntament del mateix projecte, per una banda el casal de Navas i Bon Pastor i per l’altre el casal de Baró de Viver i Palmera. Aquesta col·laboració pensem, ha estat molt encertada perquè hem pogut dinamitzar grups de gent de diferents barris que han acabat teixint uns vincles més enllà del seu entorn més proper, dels seus barris.

Darrere d’aquests grups de gent que hi ha participat, hem treballat amb 4 dinamitzadores que coordinen els diferents grups, això ens ha permès que la gent que hi ha participat estigues molt ben assessorada pel que fa a l’ús de les plataformes en línia que hem utilitzat, o per ajudar-nos en el decurs del projecte pel que fa a qualsevol incident en l’àmbit tecnològic o personal que hagi pogut sorgir.

En el decurs de les sessions, hem estat plantejant diferents temes a través de les fotografies de l’arxiu del Museu Marítim de Barcelona, per a partir d’aquestes imatges establir ponts amb el passat de les persones participants i establir vincles entre l’experiència i vivència personals dels i les participants i aquelles imatges de l’arxiu que observàvem.

En paral·lel a les sessions, hem creat un grup de whatsapp amb els dos grups per tal que poguessin aportar imatges entre les sessions o comentar-les, visitar webs relacionades o poder informar-los-hi dels temes que havíem de tractar en les futures sessions també per a mantenir un contacte més estret amb els/les participants.

Les sessions tenen una durada d’una hora i mitja que a la pràctica han sigut dues hores, com s’han mostrat molt interessats i interessades les hem allargat a petició seva, ens insistien que els distreia molt i els feia reviure molts moments o llocs quasi oblidats, més encara si tenen problemes de salut o mobilitat.

El projecte proposa nous camins i estímuls i té com a objectiu crear un enllaç entre passat i present, establint ponts i intentant aconseguir noves connexions que encara existeixen a través d’altres memòries, com la memòria emocional, també en la mesura en què intenta ser imatge d’un intercanvi de mirades, donat que la fotografia és un camí per eixamplar la comunicació i l’obertura entre els i les participants.

– Objectius generals del projecte:

• Acompanyar a la gent gran en aquests moments en què la pandèmia de la Covid-19 no els permet tenir contacte amb altres persones. Cercant establir nous contactes i fer xarxa entre els usuaris/es.
• Utilitzar la fotografia com estímul per recordar i compartir vivències.
• Donar a conèixer els fons de l’Arxiu Fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona i fer valdre tota la tasca que
desenvolupa.
• Millorar la qualitat de vida i l’autoestima de les persones grans, enfocant-nos en elements i aspectes positius dels records autobiogràfics i de la història col·lectiva.
• Fomentar la comunicació i la interacció social dels participants mitjançant la conversa
• Donar-los veu per sentir-se partícips d’aquesta societat.
• Preservar i reforçar la seva identitat personal.
• Manifestar l’assoliment de la longevitat, és a dir, haver arribat fins a la vellesa amb una vida plena de vivències
· Ajudar a mantenir i enriquir la memòria col·lectiva.

Cada sessió de treball plantegem un tema que els usuaris/es coneixen amb anterioritat al taller, per tal que puguin aportar imatges relacionades amb el que es tractarà, que puguin compartir-les en el xat o en la trobada virtual si és possible, fet que els hi demana una petita recerca, un esforç de memoritzar així com una il·lusió per compartir i explicar la seva vivència, relacionada amb el moment en el qual es va copsar la fotografia. Si detectem especial interès en algun tema en concret, l’allarguem diverses sessions per tal d’aprofundir-hi i que el gaudeixin plenament. Adaptem també aquestes temàtiques als seus gustos, prioritzant temes que els siguin afins.

Introduïm el tema que es tractarà en la sessió, i seguidament mostrem un recull de fotografies escollides dels fons de l’Arxiu del museu, que mostren escenes sobre el tema proposat, per estimular la seva observació, memòria, aportació, controvèrsia… També els hi anem proposant preguntes o petites informacions addicionals de les imatges si s’escauen, per animar-los a comentar i a observar.

– Temàtiques que hem tractat durant el projecte, a partir del fons de l’Arxiu fotogràfic del Museu Marítim han estat:

1. L’oci i el mar.
2. Els oficis del mar.
3. Les joguines o els jocs relacionats amb el mar.
4. Retrats de mar.
5. Habitatges i cuina del mar.
6. Paisatges de mar.

Algunes de les imatges seleccionades del fons de l’arxiu per compartir amb els i les usuàries i estimular aquest esforç d’observació, d’identificació i memòria.



Retrat de dues nenes amb vestit de bany, 1961.
Banyistes a la platja d’ Arenys de Mar (Barcelona),1970-1980.

Vapor de rodes de llauna.
Joc de la gallineta cega a bord del vapor reina Victòria Eugènia 1926.

Aquest any hem pogut realitzar l’última sessió al museu Marítim tot fent una doble visita al museu, per una banda hem visitat l’exposició fotogràfica, Imatges trobades. La Barcelona marítima de la postguerra. El fons Joaquim Tusquets de Cabirol i per altra banda 7 vaixells, 7 històries amb el testimoni de set personatges que conviden a conèixer com la humanitat ha anat responent als reptes per dominar la mar i construir el món que ara coneixem. Ens han acompanyat la Teresa Soldevila i l’Elisenda Joan del Museu que a la vegada han coordinat tot el projecte del Fotomemòries des del museu.


Pensem que ha sigut un encert oferir aquest tipus de projecte de forma telemàtica, i la seva adaptació ha estat molt positiva, especialment per les persones que han estat més aïllades o que tenen problemes de salut o mobilitat, i s’estimen més estar a casa o no tenen més opció.

Ens adonem de la importància d’aquest tipus d’accions per a la gent gran, especialment ara que necessiten més el contacte amb altra gent, encara que sigui de forma virtual. Sentim que els acompanyem, que se senten escoltats i escoltades i que les seves converses a partir de què veuen, recorden o senten respecte a les fotografies són una aportació pel grup, així com per la memòria col·lectiva.

En conjunt valorem el projecte com una eina molt positiva de treball amb la gent gran, que els aporta entreteniment, contingut cultural i acompanyament emocional, estimula la seva memòria, socialització, i autoestima, que és un estímul per connectar-se també al món digital actual.

És important fer valdre tot el que aporten les persones que participen dels tallers amb les seves fotografies i records, amb tot el que saben i ens transmeten a través de les seves aportacions, durant les sessions es crea una relació entre iguals i en horitzontal nosaltres aprenem de les persones que hi participen i a aquestes persones nosaltres els apropem el patrimoni cultural i el nostre coneixement pel que fa a la fotografia, el fet fotogràfic, la seva lectura i gaudi.

Barcelona juny 2021

 

 

 

 

Precedents: on s’origina el projecte, on més es fa…

Fotomemòries és un projecte que s’origina per a treballar de forma no farmacològica amb gent que pateix Alzheimer, però que al llarg d’aquests darrers anys hem treballat també amb gent gran per a estimular la memòria; cercar xarxa entre les persones; combatre la soledat i fer un exercici de recollir testimonis vius i memòria històrica.


1- Del 2016 al 2018 treballem als centres REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) amb el projecte Fotomemòries.

FOTOMEMÒRIES 2/17 amb la Fundació Catalunya Pedrera

2- L’any 2018 realitzem Fotomemòries a la Fundació Joan Miró amb Apropa Cultura, amb usuaris i usuàries de l’Associació Familiars Alzheimer Barcelona, AFAB: Flaixos fotografia i memòria.

FLAIXOS. Fotografia i memòria amb Fundació Joan Miró

3- Del 2019 al 2021 l’hem realitzat presencialment a l’Arxiu fotogràfic de Barcelona amb dones del Casal Municipal de Gent Gran Comerç, que no pateixen Alzheimer, però sí que presenten problemes cognitius propis de l’edat.

FOTOMEMÒRIES 2019 a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

4- En el 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19 acomplim el projecte per encàrrec de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona de forma telemàtica a través dels seus WhatsApp amb persones grans que no pateixen Alzheimer.

FOTOMEMÒRIES 2020 en línia

5- 2020 Executem dos edicions del projecte amb VinclesBCN i Museu Marítim de Barcelona/Arxiu fotogràfic de Barcelona amb gent gran que formen part de Vincles BCN, per combatre la soledat.

FOTOMEMÒRIES EN LÍNIA. VinclesBCN i Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

6- Del 2018 al 2021 duem a terme el projecte amb l’AFAVO a Sant Cugat del Vallès (subvencionat pels Museus de Sant Cugat i l’àmbit de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància de l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès)